CONTRAST
Om trappen op de juiste wijze zichtbaar te maken, is het van belang dat we contrast creëren tussen licht en schaduw. Delen van een gebied die helderder zijn, en vervolgens de schaduwgebieden die ons een gevoel van diepte en ruimte bieden waardoor onze hersenen kunnen navigeren
door de complexe taak van omhoog of omlaag lopen op een trap.
Het is erg belangrijk wanneer je licht toevoegt aan een trap dat je rekening houdt met de schittering van dat licht. Je wilt niet dat wanneer je de trap op of afloopt je verblind wordt door het licht. Maar een trap zonder contrast ( licht/donker) is ook niet fijn.
Dus de gulden middenweg vinden.
Dit kunnen we op twee manieren doen;
- het licht direct op de treden werpen.
- of het licht kan van achteren komen, je creëert een schaduw om op te lopen in plaats van een verlicht oppervlak – het effect is hetzelfde voor onze hersenen, we kunnen contrast zien en daardoor veilig bewegen.
Een aantal voorbeelden uit de praktijk:
WANDVERLICHTING
We kennen allemaal de trapverlichting in de zijkant van de muur ingebouwd die het licht op de traptrede werpt. Ze kunnen elke trede zitten, of bijvoorbeeld om de 3 treden – afhankelijk van het uitgekozen armatuur kunnen ze vrijwel overal geplaatst worden.
De tip hierbij is om het armatuur te kiezen die de minste verblinding creëert. Wanneer je direct in de lichtbron kunt kijken is dat niet prettig.
Een trap verlichten gebeurt meestal vanuit een wand. 99% van de trappen grenst aan minstens één muur, waardoor het erg makkelijk is om kabels voor de lampen te voorzien. In- en opbouwspots zijn ontzettend populair als wandverlichting bij trappen. Deze spots zijn namelijk erg subtiel.
LICHT IN DE TRAPLEUNING
Leuningen zijn een geweldige plek om het licht in te verbergen en door de liniaire ledverlichting kan dat in alle vormen gemaakt worden.
Belangrijk hierbij is om een kwalitatief goede led te kiezen zodat het mooi dimt en dat de strip op alle plekken evenveel licht geeft.
Net een verbouwing achter de rug? En wil je niet meer gaan hakken of breken? Dan is een verlichte trapleuning met accu een oplossing. Het kan zonder kabeltjes door muren te trekken hele eenvoudig geplaatst worden. Plug en play.
De ideale hoogte van een trapleuning t.o.v. de trap is circa 90 cm. Zo bevindt de trapleuning zich op heuphoogte. Zijn de regelmatige gebruikers van de leuning erg klein of juist erg groot, pas de trapleuning hoogte daar dan op aan, tegelijk met het elektra aansluitpunt
LINEAIRE VERLICHTING
Een ledstrip door elk loopvlak te laten lopen kan er heel mooi uitzien. Maar pas op dat je geen trappen krijgt die er uit zien of je in een casino loopt 😉
Je zorgt ervoor dat je een ledstrip uitkiest met een uitstekende diffusor, gelijkmatig en dat het niet te fel licht geeft. Je wilt de treden zien, maar er niet door worden verblind.
Een andere fraaie optie is het licht langs de boorden te laten lopen, hierdoor maak je gebruik van het oppervlak van de wanden.
BEWEGINGSENSOREN
Wij zijn grote fans van bewegings sensoren voor trapverlichting. Een trap is een plek waar je altijd licht nodig hebt, en het helpt ook om er voor te zrgen dat je een energiezuinige installatie hebt, aangezien de lichten niet branden als er niemand in de buurt is.
Door de detectiehoek van 100º worden vrijwel alle bewegingen opgepikt. Je kunt vervolgens zelf bepalen hoe lang het licht moet blijven branden, waarbij je kunt variëren tussen 30 – 360 seconden. Hierna schakelt de verlichting automatisch uit. Pas overigens ook de intensiteit aan met behulp bijgeleverde bediening, zodat het licht in het donker niet te fel is.
foto 1: James Turrell , lichtartist
foto 2: MoreSens en Pinterest
foto 3: Decotrap.be / genico.be
foto 4: aim-architecten.be / archilovers