Hoe hoog hang je een hanglamp?

TRINGGG, de installateur belt, of je 'even' de hoogte van de hanglampen kunt aangeven. #%$&^ die was je dus vergeten op de tekening te zetten.

Wat je kunt doen
De hoogte waarop je een hanglamp monteert, is cruciaal voor zowel de esthetiek als de functionaliteit van je eetkamer. Hang je de lamp te hoog, dan kan het licht te diffuus worden en niet genoeg sfeer creëren.

Hang je hem te laag, dan kan het licht te fel zijn en de zichtlijnen belemmeren. De juiste balans zorgt ervoor dat de lamp zowel sfeervol als praktisch is.

Richtlijn

Als algemene regel geldt dat een hanglamp boven de eettafel tussen de 70 en 90 centimeter boven het tafelblad moet hangen. Deze richtlijn zorgt ervoor dat het licht goed verspreid wordt over de tafel en dat er voldoende ruimte is om comfortabel te kunnen praten en eten zonder tegen de lamp aan te kijken.

Factoren om rekening mee te houden

1. Tafelgrootte en -vorm
  • Ronde of ovale tafels: Hier kan een centrale hanglamp perfect zijn. Zorg ervoor dat de lamp niet breder is dan de tafel zelf.
  • Rechthoekige of vierkante tafels: Overweeg meerdere lampen of een langwerpige hanglamp om het licht gelijkmatig te verdelen.
2. Plafondhoogte
  • Bij hogere plafonds kun je overwegen de lamp iets hoger te hangen, terwijl bij lagere plafonds de lamp iets lager kan worden gemonteerd. Een goede richtlijn is om ongeveer 30 cm toe te voegen voor elke extra meter plafondhoogte boven de standaard 2,4 meter.
3. Lampstijl en -grootte
  • Grote, volumineuze lampen kunnen iets hoger gehangen worden om een luchtiger gevoel te creëren. Kleinere, subtiele lampen kunnen dichter bij de tafel worden gehangen voor een intiemere sfeer.

 

Tense hanglamp van Newworks

Tense hanglamp van Newworks

Lees meer over de verschillende lichtcursussen

Delen:

Meer zoals dit:

Download hier ons gratis E-book ‘5 gouden licht-tips’

Verbeter en versterk jouw interieurontwerpen vandaag nog met deze 5 praktische tips!