fbpx
Loading...

In welk tekenprogramma visualiseer jij je lichtplan?

 

Welke software gebruik je voor een schakelplan of lichtplan van een privé woning
Een vraag welke we vaker gesteld krijgen is; “Ik werk (nog) niet met Sketchup of een ander tekenprogramma zoals CAD of VectorWorks, hoe kan ik dan de lichtplannen uitwerken?”

 Wij werken in onze lichtstudio Studio Valentijn met het tekenprogramma VectorWorks - via DesignExpress; hierin ontwerpen we de 2D lichtplannen en werken daarna de schakelplannen en elektra tekeningen uit.

 

Tijdens de live lichtschool dagen maken de cursisten thuis als huiswerk een lichtplan en dan zie ik altijd veel verschillende manieren van tekenprogramma’s voorbij komen. Die er allemaal heel profi uit zien.

Dus je hebt echt geen duur tekenprogramma nodig om je lichtplannen vorm te geven.

 

Verschillen

Het grootste verschil tussen al deze programma’s is het op schaal werken. Wanneer je een lichtplan definitief hebt gemaakt dan is het fijn om deze te kunnen maatvoeren voor de installateur en/of aannemer. 

Je geeft de hartmaten, hoogtes en afstanden tot aan de wand aan. Wanneer je met een tekenprogramma werkt als Vectorworks, Autocad of Sketchup Layout, dan kun je dit heel gemakkelijk maatvoeren.

Ook de symbolen van de armaturen zoals inbouwspots ( rond of vierkant) kun je op schaal tekenen zodat er een kloppend beeld ontstaat op je tekening en dat je de verhoudingen van de armaturen goed kunt zien.

Dus geen 'random rondjes’ tekenen, maar de echte maten aanhouden.

 

Soorten tekenprogramma’s 

Hierbij een aantal tekenprogramma’s op een rijtje:

 

✏️ Canva

Canva is een online designplatform waarmee je onder andere graphics kan maken voor sociale media, presentaties kan voorbereiden en huisstijlen kan ontwerpen!

Doordat de tool volledig online is kan je het flexibel inzetten op verschillende apparaten, zodat je altijd en overal bij je designs kan! Ook je lichtplannen kunt je hierin vormgeven. Probeer de plattegronden wel altijd op schaal erin te zetten.

Schermafbeelding 2023 04 19 om 20.48.23 min

Moodboard lichtplan gemaakt in Canva door Lichtschool cursist

✏️ Powerpoint

✏️ Adobepakket : InDesign - Ilustrator - Photoshop

 

Historically Modern Home Nulty Lighting Design Consultants

Lighting sketch van Nulty Lighting in Photoshop


✏️ Sketchup-Layout.
>> LayOut is een extra programma, waarmee je werktekeningen, presentaties en moodboards kan maken. Layout heeft als grootste voordeel dat je op verschillende schalen kan printen en kan exporteren naar PDF en JPG. Daarnaast zijn SketchUp en LayOut gelinkt aan elkaar. Doe jij een aanpassing in SketchUp, dan kan je dat daarna updaten in LayOut en worden daar de aanpassingen ook doorgevoerd. Dat scheelt een hoop extra exports naar JPG’s om deze vervolgens weer in een ander programma/software te uploaden. Lees: met SketchUp + LayOut werk je dus super efficiënt  :-)  ( niet in het Sketchup Go pakket) 

Schermafbeelding 2023 04 19 om 20.31.33
een lichtplan in Layout, gemaakt door een Lichtschool cursist

✏️ AutoCad 

✏️ Vectorworks

✏️ PaletteCad

✏️ Keynote ( apple) 

 

En er is natuurlijk niks mis met old-school met de hand een lichtplan vormgeven. Levert hele mooi authentieke plaatjes op .Met een geel potlood kom je al een heel eind!
Het bijpassende moodboard en technische specificaties kun je dan bijvoorbeeld in Canva erbij maken.

Exterior lighting sketch
beeld: SKRlight.com

 

Wil je zekerder in je schoenen staan op het gebied van lichtplannen maken, je omzet verdubbelen met deze niche markt onder de knie te krijgen? Check hier hoe je met mij kunt samenwerken om dit te realiseren!


april 2023

 

Nieuwsbrief
Wij respecteren je privacy lees het in onze privacy verklaring

BEN JIJ AL LID VAN DE FACEBOOK COMMUNITY?

Mijn eerste jaren als lichtontwerper miste ik een vraagbaak, gewoon, voor als je het even niet meer weet of twijfelt over een armatuur, afstand tussen de spots, lichtoplossing, wattage of lumenstroom. Natuurlijk vertrouwde ik op mijn intuïtie, maar hoe fijn had ik het gevonden als die vraagbaak er was.

Een meeting place voor de creatieve interieurprofessional die nog beter lichtplannen wil maken, dat is wat ik jullie ook gun!
Daarom dus de Facebook online vraagbaak. Join! En deel je kennis, stel al je licht-vragen en ontvang wekelijks tips&trics van mij.