fbpx
Loading...

Zijn dit de grootste verlichtingsontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar?

We nemen je mee in deze 10 innovaties van de afgelopen 25 jaar op lichtgebied. 

Gepubliceerd door The Build Back Better Awards; een nieuw initiatief om innovatie, creativiteit, leiderschap op milieugebied en sociaal doel in gebouwen te promoten. Na de pandemie realiseren we ons dat we ruimtes nodig hebben die onze gewijzigde prioriteiten beter weerspiegelen.

De Build Back Better Awards zijn ontworpen om de technologieën en initiatieven te vieren en te belonen die ons zullen helpen dit nieuwe tijdperk vorm te geven en de projecten die de weg wijzen naar een betere toekomst.


Lees hieronder mee!


1 Het CoeLux Srl kunstdakraam
De Italiaanse universitaire spin-off Coelux was de eerste die de verstrooiing van een blauwe lucht nabootste. Het is in staat om de zon en zijn heldere oneindige blauwe lucht te 'reproduceren', waardoor griezelig natuurlijk ogend licht ontstaat.

coelux


2 Bluetooth-mesh verlichting is de perfecte toepassing vooBluetooth SIG Mesh, omdat het lampen in staat stelt om verbinding te maken met anderen in een robuust netwerk. In tegenstelling tot Dali is er geen centrale besturingskast en geen single point of failure. Casambi heeft het onlangs naar een nieuw niveau van verfijning gebracht.3. Zonachtig Seoul Semiconductor De aanwijzing zit in de titel. Door een violette chip te gebruiken in plaats van een blauwe, bracht deze baanbrekende ontwikkeling de spectrale output dichter bij zonlicht en verhoogde de lat voor LED-bronnen voor massamarkt.4 Laserblad iGuzzini   Het veel gekopieerde Laser Blade vertegenwoordigde een stap verandering in de slaperige downlight-wereld. Hier was een rechthoekige LED-inbouwfitting waarvan de geavanceerde optiek een verscheidenheid aan lichtverdelingen kon leveren - inclusief cirkelvormig - met ultralage verblinding.

image

5 TrickLight van  iGuzzini Een zeldzaamheid in de verlichtingsindustrie: een echt nieuwe vormfactor. De Trick levert een dun lemmet licht in 360 of 180 graden.


6 LED MR16 | Soraa LED geperst in een vormfactor ontworpen voor halogeen. Qua kleurkwaliteit en weergave de beste LED lampen die je kunt kopen. Geen verrassing, de CTO is Nobelprijswinnaar Shuji Nakamura.

soort

7 Aeroblades Cree Lighting en Speirs Major Aeroblades, een dramatische nieuwe vormfactor, bood de mogelijkheid van een nieuwe wereld van armatuurontwerp met LED's. Helaas werd het product niet op grote schaal toegepast en LED-lampen zagen er uiteindelijk meestal uit als het oude spul. Maar het zal de verlichtingsgeschiedenis ingaan als een vonk van creatief genie.

8 Artist Serie Xicato De high-end LED-modules van Xicato leggen de nadruk op de kwaliteit van het licht in een tijd waarin output en efficiëntie een rage waren. De USP's omvatten een consistent kleurbeeld, nauwkeurige kleurweergave en hoge uniformiteit.

image

9. TM66 SLL - Society of Light and Lighting Technical Memorandum 66, een maatstaf voor de compatibiliteit van een armatuur met een circulaire economie, was meteen een succes bij de bèta-lancering in 2021. Voor één keer liepen de opstellers van de guidance voorop en zetten circulariteit op de agenda van de industrie.


10. Drukknop zenders EnOcean Stel je een lichtschakelaar voor die je op een muur kunt plakken zonder bedrading en zonder batterij. EnOcean deed dat in 2001 met zijn drukknopzendermodules, die genoeg energie genereren om een signaal naar elke Bluetooth-armatuur of -circuit te sturen. 

Wil je zekerder in je schoenen staan op het gebied van lichtplannen maken, je omzet verdubbelen en deze niche markt onder de knie te krijgen? Start dan direct met de online lichtcursus 2.0.

In 11 videomodules geef ik je alle handvaten om goede lichtplannen voor je interieurprojecten te kunnen maken.

Deze maand september van 397 euro nu voor 347 euro ex btw


september 2023
Bron: Build Back Better

 

Nieuwsbrief
Wij respecteren je privacy lees het in onze privacy verklaring

BEN JIJ AL LID VAN DE FACEBOOK COMMUNITY?

Mijn eerste jaren als lichtontwerper miste ik een vraagbaak, gewoon, voor als je het even niet meer weet of twijfelt over een armatuur, afstand tussen de spots, lichtoplossing, wattage of lumenstroom. Natuurlijk vertrouwde ik op mijn intuïtie, maar hoe fijn had ik het gevonden als die vraagbaak er was.

Een meeting place voor de creatieve interieurprofessional die nog beter lichtplannen wil maken, dat is wat ik jullie ook gun!
Daarom dus de Facebook online vraagbaak. Join! En deel je kennis, stel al je licht-vragen en ontvang wekelijks tips&trics van mij.