Veel gestelde vragen

Hoe kun je lichtplannen uitwerken als je nog niet met SketchUp, CAD of Vectorworks werkt?

Er zijn meerdere manieren om je lichtplan vorm te geven. We zetten er een aantal voor je op een rijtje;

• old-school: met de hand en een calque papiertje. Levert heel mooie, authentieke plaatjes op. Het bijpassende moodboard kun je dan bijvoorbeeld wel met de computer maken
  • in PowerPoint of Keynote (Apple) kom je ook al een heel eind. Het enige nadeel hieraan is dat het niet op schaal is, wel kun je natuurlijk een schatting maken van de grootte en afstanden van de armaturen. Vermeld dit altijd op je tekening: “maten in het werk te controleren”.
  • Mocht je wel al een beetje SketchUp ervaring hebben, dan kun je in Layout (van SketchUp Pro) 2D lichtplannen maken en mooi in een presentatie zetten.

Annelies geeft met Marjan van @sketchupplaza een unieke combinatie training licht&layout

Heb je tijdens de les een laptop nodig?

Tijdens de les hoef je geen laptop mee te nemen, het mag natuurlijk wel om eigen aantekeningen te maken.

Gaan we de lichtplannen uitwerken met Dialux of Relux?

We leggen wel uit hoe je deze programma’s kunt toepassen, we gaan dit inhoudelijk niet behandelen in de training.

Wat als ik door omstandigheden een keer niet mee kan doen met de les?

Het kan voorkomen dat je op een van de lesdagen niet kunt meedoen. Dan gaan we uiteraard op zoek naar een passende oplossing. Vaak kun je de gemiste dag inhalen tijdens een andere cursus.

Hoeveel tijd moet ik reserveren voor huiswerk?

In de les ontvang je een huiswerkopdracht waar je zon 8 tot 12 uur tijd voor moet reserveren.

Ontvang ik een certificaat?

Jazeker! Bij al onze trainingen ontvang je na afloop een mooi certificaat van deelname. Het certificaat ontvang je in pdf via de email.

Wie zijn de cursisten? Pas ik wel in de groep?

Bij De Lichtschool studeren ontwerpers, stylisten, (verkoop)adviseurs en andere professionals in interieur, projectontwikkeling en vastgoed. De meeste studenten zijn ergens tussen de 22 en 55 jaar. We hebben gemerkt dat het verschil in vooropleiding en werkervaring het samen leren juist interessant maakt. Wees vooral niet bang dat je buiten de boot valt!

Worden de PowerPointpresentaties uit de lessen gedeeld?

Van de PowerPointpresentaties die in de les worden vertoond ontvang je een papieren hand-out. Hierin vind je de lesstof en de huiswerkopdrachten. Neem een notitieboekje mee naar de les, zodat je zelf aantekeningen kunt maken - zo onthoud je de lesstof ook beter.

Zijn de studiekosten aftrekbaar?

Voor ondernemers en ZZP’ers zijn de kosten voor opleidingen of cursussen veelal aftrekbaar als zakelijke lasten, op voorwaarde dat je de opleiding nodig hebt voor je beroep of ter verbetering van je financieel-economische positie. Voor werknemers zijn studiekosten boven de € 250 aftrekbaar. Waarschijnlijk wordt in 2021 de fiscale aftrek vervangen door een subsidieregeling. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Over de combinatiecursus Lichtplan & LayOut

Ik heb al eerder een lichtopleiding gevolgd bij De Lichtschool, val ik nu niet in herhaling?

De kracht zit 'm juist in de herhaling, we doorlopen alle basis termen en gaan dieper in op tips&tricks. Dit zal zeker een aanvulling zijn op wat je al gehad hebt tijdens de eerdere lessen.

Ik heb nog nooit een lichttraining gevolgd, kan ik dan meedoen?

We behandelen alle basistermen en je krijgt een berg tips&tricks mee. je kunt deze training heel goed aansluiten bij onze Lichtopleiding Interieurprofessional of Lichtopleiding Zakelijke projecten

Heb ik SketchUp Pro nodig om met LayOut te kunnen werken?

Ja je hebt een licentie nodig, zonder deze licentie is LayOut niet bruikbaar

Heb ik ervaring nodig om met SkectUp mee te kunnen doen?

Ja je moet de basis in SketchUp beheersen, anders is LayOut niet te volgen en weet je niet wat je aan het doen bent. In hele korte tijd, ga je heel veel leren over LayOut. Er kan dan niet lang (of eigenlijk helemaal niet) stil worden gestaan bij basis Sketchup vragen.

Met welke versie van SkectUp gaan we werken tijdens de les?

Tijdens de les wordt er gedemonstreerd met SketchUp 2020. Alle versies vanaf 2018 tot en met 2020 zijn goed om mee te kunnen doen. Mits het wel de Pro versie is natuurlijk.

Ik heb geen laptop, kan ik deze lenen?

Ja er is een Windows systeem en een Mac beschikbaar en kan je huren voor 10 euro. Geef bij het aanmelden aan als je daar gebruik van wilt maken en naar welk systeem je voorkeur uit gaat.